mandag den 10. december 2007

Krise i amerikansk økonomi


Anne Paulin, næstformand IU

Den amerikanske økonomi er i øjeblikket temmelig presset, og mange økonomer frygter, at en reel krise står for døren. De mest pessimistiske af økonomerne taler endda om en mulig depression, som vil være den værste i amerikansk historie siden det store krak i 30’erne.

Årsagen til, at disse økonomer sammenligner den nuværende krise med 30’ernes skyldes fælles lighedstræk, først og fremmest at folk forbruger mere end de tjener.

Indtil slutningen af 2006 har huspriserne i USA været urealistisk høje, hvilket har efterladt folk med det indtryk, at de sagtens kunne tage lån i huset og købe de nyeste forbrugsvarer. Ikke desto mindre er denne sæbeboble brast, - huspriserne er nu faldende, og folk skal betale deres lån tilbage ved kasse 1. Dette betyder derfor et markant fald i det private forbrug, hvilket udgør det store tandhjul i den amerikanske økonomis maskineri.

I 30’erne bredte den amerikanske krise sig hurtigt til Europa, - i høj grad fordi kontinentet efter 1. verdenskrig havde lånt store beløb af amerikanerne til at genopbygge landenes infrastruktur. Dengang krævede USA de lånte penge tilbage. I dag står USA dog i en komplet anderledes situation som skyldnerland til bl.a. Kina.

Ikke desto mindre vil en fortsat økonomisk nedtur i USA også påvirke Danmark. Det er i hvert fald vurderingen fra bl.a. Arbejdernes Erhvervsråd, der peger på, at Danmark vil miste ca. 3000 jobs og op til 5 milliarder kroner i eksportindtægter de kommende år.

Ingen kommentarer: